blazen in de schelp

Een fenomeen dat best vaak voorkomt in de schelp van een spa, blazen of opwellingen.

Blazen in de schelp kunnen zich na enige tijd gaan vertonen (zie afbeelding). Veel mensen vragen zich ongerust af of dit kwaad kan en of dit hun eigen schuld is.

Voor dat laatste kan ik u gerust stellen. Het heeft niets te maken met waterbehandeling of iets dergelijks. Maar fabrikanten beweren dat het wel aan de inwerking van Tri-Chloor te wijten is. Toch komen blazen in de schelp voornamelijk voor bij spa’s uit China.

Voorheen heb ik medewerking verleent aan het ontwikkelen van een nieuw spa-merk. Dit vergt een zeer nauwkeurige voorbereiding. Daarna wordt er gezorgd dat er een zogenaamde moeder mal is ontworpen. De mail ziet er eigenlijk net zo uit als een spa. Je ziet alleen geen gaten, maar kleine centerpuntjes. Deze geven aan waar de daadwerkelijke gaten in de schelp moeten komen. Deze moeder mal staat onder Halogeen lampen die tezamen een hoge temperatuur bereiken. Direct onder deze lampen wordt een plaat acryl geschoven en vastgezet aan de randen. 

blazen in de schelp

Duidelijk voorbeeld van blazen in de schelp

De plaat acryl wordt nauwkeurig rondom vast gezet. Terwijl daarna alle lampen worden  ingeschakeld. Omdat de temperatuur oploopt zie je de acrylplaat inzakken door de warmte die wordt ontwikkeld. De temperatuur van het acryl wordt digitaal gemeten tot de temperatuur goed is. Hierna gaat het gebeuren, de plaat zakt tot op de moeder mal waarna er een klep wordt opengezet die een enorme hoeveelheid lucht tussen de moeder mal en het warme acryl weg zuigt en zo een vacuüm vormt. Het warme acryl zuigt zich als het ware vast aan de vorm van de moeder mal.

De plaat wordt losgemaakt en de lampen gaan weer naar boven. Vrijwel direct is de plaat zodanig afgekoeld dat deze makkelijk uit de moeder mal kan worden gehaald en is de spa schelp in zijn definitieve vorm. Om het eens met eigen ogen te aanschouwen moet u het volgende YouTube filmpje even bekijken. Het gebeurt hier op een iets andere wijze, maar het proces komt op hetzelfde neer.

https://www.youtube.com/watch?v=vrCqbuli78c&noredirect=1

Dit proces is onderhevig aan allerlei kleinigheden die de productie negatief kunnen beïnvloeden. Allereerst is de kwaliteit van het acryl erg belangrijk. Dit acryl is opgebouwd uit enkele lagen zoals u op de afbeelding kunt zien. spa service, onderhoud en reparatieDe kwaliteit van het acryl is mede afhankelijk van hoe deze lagen met elkaar verbonden zijn. Ook de opslag na productie is bepalend voor de kwaliteit. Bij de vacuüm vorming van de schelp is het uitermate belangrijk dat de warmte gelijkmatig over het acryl is verspreid en het vacuüm trekken overal gelijkmatig en onder dezelfde constante condities plaatsvind. Het acryl moet overal even dik blijven, met name in de hoeken en rondingen wil dit wel eens fout gaan. Allemaal factoren die kunnen bewerkstelligen dat bijvoorbeeld de opperlaag plaatselijk gaat loslaten en de zo gevreesde spa blazen zich in uw spa vertonen.

Wat kan je eraan doen?

Er is heel weinig of niets aan te doen wanneer uw spa deze blazen vertoond. Meestal gebeurt dit pas na enkele jaren. Ga niet proberen deze door te prikken of weg te halen. U zal er uw spa mee beschadigen en er zeker niet mooier mee maken. U kunt ze beter ongemoeid laten en hopen dat het niet erger wordt. 

Garantie?

Helemaal afhankelijk van uw leverancier en de garantie bepalingen zullen de maatstaf zijn of u daadwerkelijk gebruik kan maken van de garantieregeling. Overleg hierover met uw leverancier.

Heeft u vragen hierover? Neem dan even contact op alstublieft.
Meer weten? Neem contact met ons op! »