Legionella bacterie en uw spa

Recentelijk in het nieuws.  De legionella bacterie heeft opnieuw slachtoffers geëist in Nederland.

 

Ook in mijn klantenkring werd een klant geconfronteerd met een besmetting door een legionella bacterie. Deze man had een Legionella besmetting opgelopen in het buitenland tijdens een vakantie verblijf. De legionella bacterie is een probleem en voor mij daarom een reden om hier aandacht aan te besteden.

 

Hoe kunt u een legionella besmetting voorkomen in uw spa?  
Legionella bacterie en uw spa

P.s. Dit artikel beperkt zich alleen in de bacterie samen met gebruik van een spa c.q. jacuzzi. 

Iedereen weet dat een spa onderhoud nodig heeft. Alleen de waterkwaliteit controleren voor u de spa in gebruik neemt, is vragen om problemen. Helaas, in de praktijk gebeurt dit vaak. Vies ruikend water en volle aangeladen filters. Toch hoeft dit vuile water niet perse besmet te zijn met de legionella bacterie. De kans wordt groter als er in de leidingen een biofilm is afgezet.

Bron: http://www.legionella.nl/        

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaakt. Deze ziekte kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen. Bijvoorbeeld door een legionella besmetting in een douche of via een sproei-installatie.

De vernevelaar

Zo zijn er spa’s die een vernevelaar bezitten, bedoeld ter afkoeling. Als de spa erg is vervuild, dan is de kans op besmetting een uiteraard een stuk groter. Zorg altijd voor een goede desinfectie en schone filters. Zorg ook dat de vernevelaar altijd een beetje open staat. Hiermee wordt het water in de vernevelaar meegenomen in het systeem en voorkomt u stilstaand water in de leiding. Het water wordt in de desinfectie door chloor of ozonator van bacteriën ontdaan.

De Ozonator:

De ozonator heeft een belangrijke rol om de legionella bacterie te lijf te gaan. Nog steeds tref ik spa’s van enkele jaren oud aan, met een even oude ozonator. Ik attendeer elke klant erop de ozonator gemiddeld elke anderhalf jaar te vernieuwen. Niet moet alleen de ozonator worden vernieuwd, zeker zo belangrijk is de controle op de zuigleiding die op de ozonator zit aangesloten. Wordt er geen lucht aangezogen door de plastic slang, dan heeft een nieuwe ozonator geen enkele zin.

Waar nog meer opletten?

Stel, u heeft de spa schoongemaakt en moet weer worden gevuld. Hiervoor wordt meestal de tuinslang gebruikt. In de tuinslang zit restwater van een vorig gebruik. Zon en warmte hebben invloed op het water in de slang en de temperatuur ervan stijgt. Dit zijn de eerste vereiste omstandigheden voor de legionella bacterie. Wanneer de slang langere tijd niet wordt gebruikt, kan hierin de bacterie zich ontwikkelen. Voordat u de spa vult laat u de slang eerst voldoende tijd doorstromen buiten de spa. Hiermee wordt het oude water verwijdert. Nu kan de slang veilig in de skimmer worden gehangen.

En de filters dan?

De spa filters kan men niet vaak genoeg schoonmaken. Bedroevend is het om te zien dat in de praktijk sommige spa filters werkelijk smerig zijn. Minstens een maal per week is reiniging nodig. U kunt dit al eenvoudig doen met een dichtgeknepen tuinslang. Ook zijn allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar. Reinig de spa filters liever niet met een hogedrukspuit. Hiermee gaat de filterwerking snel verloren. Vernieuw de filters elk jaar.

Een buitendouche bij de spa? 
Spa douche

Heel makkelijk, een douche bij uw spa of zwembad. Gebruik van een douche voor de spa in te gaan is een must. Maar…ook de buitendouche kan een risico vormen. De douche wordt waarschijnlijk weinig gebruikt. Ook hier is de kans groot op stilstaand water, bijvoorbeeld in de douchekop. Gaat u de douche gebruiken, laat dan eerst de kraan even doorlopen. De vraag is of een douche die wordt opgewarmd door zonnestralen wel veilig in gebruik is. TIP: Bewaar gelijk enige afstand om inademing van de verneveling te voorkomen.

Zo kunt u van uw spa genieten en veilig gebruiken.

Direct contact

Well-Tec, spa en bubbelbad service en onderhoud.

Wij zijn uw spa en bubbelbad specialist. Wij helpen u met het onderhoud en de reparatie van uw spa of bubbelbad.

info@well-tec.nl
06 282 076 73
KvK nummer: 17284329

Zoeken op categorie:

Recent op deze site:

spa service