Legionella bacterie en uw spa

Legionella bacterie en uw spa een combinatie die aandacht vraagt.Recentelijk in het nieuws.  De legionella bacterie heeft opnieuw slachtoffers geëist in Nederland.

 

Ook in mijn klantenkring werd ik benadert. Een persoon had een Legionella besmetting opgelopen. Later bleek dat de bacterie was opgelopen in het buitenland tijdens een vakantie verblijf. Voor mij toch een reden om hier aandacht aan te besteden.

Hoe kunt u met uw spa een legionella besmetting voorkomen?  Legionella bacterie en uw spa

Dit artikel beperkt zich alleen in combinatie van de bacterie samen met gebruik van een spa c.q. jacuzzi. 

Om te beginnen heeft een spa onderhoud nodig. De waterkwaliteit alleen controleren voor u de spa in gebruik neemt, is vragen om problemen. Helaas, in de praktijk zie ik dit vaak. Vies ruikend water en volle aangeladen filters. Toch hoeft dit vuile water niet perse besmet te zijn met de legionella bacterie. De kans wordt groter als er in de leidingen een biofilm is afgezet.

Bron: http://www.legionella.nl/        

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaakt. Deze ziekte kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen. Bijvoorbeeld door een legionella besmetting in een douche of via een sproei-installatie.

De vernevelaar

Er zijn spa’s die een vernevelaar bezitten, bedoeld ter afkoeling. Is zo’n spa erg vervuild, dan is de kans op besmetting een stuk groter. Zorg voor een goede desinfectie en dat de vernevelaar altijd een beetje open staat. Hiermee voorkomt u stilstaand water in de leiding. Het water wordt meegenomen in de desinfectie door chloor of ozonator.

De Ozonator:

De ozonator kan een belangrijke rol spelen om de legionella bacterie te lijf te gaan. Nog steeds tref ik spa’s van oudere leeftijd met een even oude ozonator. Weinig verkoper attendeert erop de ozonator gemiddeld elke anderhalf jaar te vernieuwen. Niet moet alleen de ozonator worden vernieuwd. Ook zeker zo belangrijk is de controle op de zuigleiding. Wordt er geen lucht aangezogen door de plastic slang, dan heeft een nieuwe ozonator geen enkele zin.

Waar nog meer opletten?

U heeft de spa schoongemaakt en moet weer worden gevuld. Hiervoor wordt meestal de tuinslang gebruikt. In de tuinslang zit restwater van een vorig gebruik. Zon en warmte hebben invloed op dat water. Dit zijn de eerste vereiste omstandigheden voor de bacterie. Wanneer de slang langere tijd niet wordt gebruikt, kan hierin de bacterie zich ontwikkelen. Laat de slang eerst voldoende tijd doorstromen buiten de spa. Hiermee wordt oud water verwijdert. Nu kan de slang veilig in de skimmer worden gehangen.

En de filters dan?

Een spa filter kan men niet vaak genoeg schoon maken. Bedroevend is het om te zien dat sommige filters werkelijk smerig zijn. Minstens een maal per week is reiniging nodig. U kunt dit doen met een dichtgeknepen tuinslang. Ook zijn allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar. Reinig de filter liever niet met een hogedrukspuit. Hiermee gaat de filterwerking langzaam verloren. Vernieuw de filters elk jaar.

Een buitendouche bij de spa? Spa douche

Heel makkelijk, een douche bij uw spa. Gebruik van een douche voor de spa in te gaan is een must. Maar…ook de buitendouche kan een risico vormen. De douche wordt waarschijnlijk weinig gebruikt. Ook hier is de kans groot op stilstaand water, bijvoorbeeld in de douchekop. Gaat u de douche gebruiken, laat dan eerst de kraan even doorlopen. TIP: Bewaar gelijk enige afstand om inademing van de verneveling te voorkomen.

Zo kunt u van uw spa genieten en veilig gebruiken.

 
Meer weten? Neem contact met ons op! »