Legionella bacterie in een spa

De legionella bacterie heeft opnieuw slachtoffers geëist in Nederland.

 

Regelmatig lezen we dit bericht. In mijn klantenkring werd een klant geconfronteerd met een besmetting door een legionella bacterie in een spa. Deze man had tijdens zijn vakantie een Legionella besmetting opgelopen in het buitenland. Over de legionella bacterie zijn veel vragen, daarom een reden om hier aandacht aan te besteden.

Hoe kunt u een legionella besmetting voorkomen in uw spa?

Legionella bacterie

P.s. Dit artikel beperkt zich in de bacterie bij gebruik van een spa of jacuzzi. 

Iedereen weet dat een spa onderhoud nodig heeft. Alleen de waterkwaliteit controleren, is vragen om problemen. Helaas, in de praktijk gebeurt komt dit best veel voor. Vies ruikend water en volle aangeladen filters is geen zeldzaamheid. Toch hoeft dit vuile water op zich niet perse besmet te zijn met de legionella bacterie. De kans wordt groter als er in de leidingen een biofilm is afgezet.

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaakt. Deze ziekte kan ontstaan wanneer mensen de bacterie inademen. Bijvoorbeeld door een legionella besmetting in een douche of via een sproei-installatie.

De vernevelaar

Zo heb je de spa’s die een vernevelaar bezitten, bedoeld ter afkoeling. Als de spa erg is vervuild, dan is de kans op besmetting uiteraard een stuk groter. Zorg altijd voor een goede desinfectie, schone filters en werkzame ozonator. Zorg ook dat de vernevelaar altijd een beetje open staat. Het water in de vernevelaar wordt meegenomen in het filtratie systeem en voorkomt zo stilstaand water in de leiding. Het water wordt in de desinfectie door chloor of ozonator van bacteriën ontdaan.

De Ozonator en legionella bacterie:

Een ozonator heeft een belangrijke rol om de legionella bacterie in een spa af te breken. Er zijn nog steeds spa’s van enkele jaren oud, met een even oude ozonator. Het is uitermate belangrijk de ozonator gemiddeld elke anderhalf jaar te vernieuwen. Daarbij moet niet alleen de ozonator worden vernieuwd, het is ook belangrijk de controle op de zuigleiding te controleren. Wordt er geen lucht aangezogen door de plastic slang, dan heeft een nieuwe ozonator geen enkele zin. Het is dus ook niet zo dat door het slangetje water moet lopen. Is dat wel het geval, dan moet dit worden gerepareerd.

Waar nog meer opletten?

Stel, u heeft de spa schoongemaakt en bent klaar om te her vullen. Hiervoor wordt meestal de tuinslang gebruikt. In de tuinslang zit restwater van een vorig gebruik. Zon en warmte hebben invloed op het water in de slang waardoor de temperatuur van het water stijgt. Dit zijn de eerste kwalijke omstandigheden voor de legionella bacterie in een spa. Wanneer de slang langere tijd niet wordt gebruikt, kan hierin de bacterie zich ontwikkelen. Gaat us de spa vullen, laat dan de slang  voldoende tijd doorstromen buiten de spa. Hiermee wordt het oude water en de bron van besmetting verwijdert. Nu kan de slang veilig in de skimmer worden gehangen.

En de filters dan?

De spa filters kan men niet vaak genoeg schoonmaken. Het is bedroevend om te zien dat sommige spa filters werkelijk smerig zijn. Minstens een maal per week  reiniging is echt nodig. U kunt dit al eenvoudig doen met een dichtgeknepen tuinslang boven een afvoerputje. Er zijn ook allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar. Reinig spa filters nooit met een hogedrukspuit. De filterwerking gaat snel verloren omdat het filterpapier wordt beschadigd. Vernieuw de filters elk jaar.

Een buitendouche bij de spa?

Spa douche

Heel makkelijk, een douche bij uw spa of zwembad. Gebruik de douche voor de spa in te gaan. Maar let op, ook de buitendouche kan een risico vormen. Waarschijnlijk wordt de douche weinig gebruikt. Er zijn modellen met een zwarte kunststof zak die dient als reservoir voor het water. De zon en warmte miet het water verwarmen. Ook hier is de kans groot op stilstaand water. Gaat u de douche gebruiken, laat dan eerst de kraan even doorlopen, ook rest water in de douchekop wordt dan afgevoerd.  TIP: Bewaar gelijk enige afstand om inademing van de verneveling te voorkomen.

Voorkom de legionella bacterie in een spa, zo kunt u veilig van uw spa genieten.

 

Direct contact

Well-Tec, spa en bubbelbad service en onderhoud.

Wij zijn uw spa en bubbelbad specialist. Wij helpen u met het onderhoud en de reparatie van uw spa of bubbelbad.

info@well-tec.nl
06 282 076 73
KvK nummer: 17284329

Zoeken op categorie:

Recent op deze site:

spa service