Spa isolatie

Is uw spa goed geïsoleerd? Over dit onderwerp bestaan veel mythen en verhalen.

Inderdaad Goede spa isolatie vermindert de hoeveelheid werk die uw spa moet doen om het water te verwarmen en warm te houden. Water dat warm blijft, verhoogt niet alleen het plezier van de gebruiker, het verlaagt ook het energieverbruik – en dus uw energierekening. 

Maar wanneer is uw spa goed geïsoleerd? Bekende spa merken zweren bij het volledig isoleren van de spa met schuim.

Andere bekende merken zijn hiervan afgestapt. Meestal om reden dat volledige isolatie erg kostbaar is voor de fabrikant. Bovendien is het maar de vraag of volledige spa isolatie wel de goede isolatie is. In de praktijk is een volledige isolatie bij een lekkage erg hinderlijk en werkt het de isolatie tegen omdat het schuim erg veel water opzuigt. Een lekkage opzoeken is erg frustrerend. Muizen zijn erg dankbaar op een volledig geïsoleerde spa. Ze zorgen voor een volledig netwerk aan gangenstelsels en nestvoorzieningen die lekker buiten uw zicht worden geconstrueerd.

Daarom zie je tegenwoordig vaak dat alle merken zijn afgestapt van volledige isolatie. Nu zie je dat vaak dat alleen de schelp een laag schuim bevat van enkele centimeters. Bovendien is de omkasting dan vaak bekleed met een isolatiemateriaal dat voorkomt dat de wind vrij spel heeft. De loze ruimte neemt de temperatuur aan van het spa water en ook de pompen verwarmen deze ruimte. Als weersinvloeden van buitenaf worden geblokkeerd dan is dit geen slechte combinatie. Een soort van bubbeltjes plastic werking.

Soms kom ik spa’s tegen die door de eigenaar zijn volgestouwd met isolatie dekens. Zelfs de pompen zijn volledig ingepakt. Mijn advies is om dit niet te doen. De pomp kan de warmte niet kwijt waardoor warmte afvoer problemen op de loer liggen. Wilt u zelf isoleren zorg dan dat de omkasting is voorzien van een goede isolatiemateriaal die nauwkeurig wordt aangebracht.

Als extra voorziening kun je een isolatiedeken aanschaffen als bescherming. Een goed idee bij sterk dalende temperaturen. Het beschermt  uw spa en natuurlijk bevriezing van leidingen.

Lees ook dit artikel dat hieraan zeker bijdraagt.
Meer weten? Neem contact met ons op! »