Spa isolatie

Is uw spa goed geïsoleerd? Over dit onderwerp bestaan veel mythen en verhalen.

Goede spa isolatie vermindert de hoeveelheid werk die uw spa moet doen om het water te verwarmen en warm te houden. Water dat warm blijft, verhoogt niet alleen het plezier van de gebruiker, het verlaagt ook het energieverbruik – en dus uw energierekening. 

Maar wanneer is uw spa goed geïsoleerd? Bekende spa merken zweren bij het volledig isoleren van de spa met schuim.

Andere bekende vinden deze isolatie achterhaald, meestal om reden dat volledige isolatie erg kostbaar is voor de fabrikant. Bovendien stellen ze uit onderzoek dat volledige spa isolatie niet de goede isolatie is. In de praktijk is een volledige isolatie bij een lekkage erg hinderlijk. Het werkt de isolatie juist tegen omdat het schuim erg veel water opzuigt. Een lekkage opzoeken is erg frustrerend bij een volledige isolatie. Echter Muizen zijn erg dankbaar op een volledig geïsoleerde spa. Ze zorgen voor een volledig netwerk aan gangenstelsels en nestvoorzieningen die buiten uw zicht worden geconstrueerd.

Daarom zie je tegenwoordig vaak dat alle merken zijn afgestapt van volledige isolatie. Nu zie je vaak dat alleen de schelp een laag schuim bevat van enkele centimeters. Vaak is de omkasting bekleed met een isolatiemateriaal. Dit voorkomt dat de wind vrij spel heeft. De loze ruimte neemt de temperatuur aan van het spa water, ook de pompen verwarmen deze ruimte. Weersinvloeden worden van buitenaf geblokkeerd en daarom geen slechte combinatie. 

Soms kom ik spa’s tegen die door de eigenaar zijn volgepropt met isolatie dekens. Zelfs de pompen zijn volledig ingepakt. Mijn advies is om dit niet te doen. De pomp kan de warmte niet kwijt waardoor  problemen op de loer liggen. Wilt u zelf isoleren zorg dan dat de omkasting is voorzien van een goed isolatiemateriaal, bijvoorbeeld radiatorfolie, die netjes wordt aangebracht.

Als extra voorziening kun je een isolatiedeken aanschaffen als bescherming. Een goed idee bij sterk dalende temperaturen. Het beschermt  uw spa en natuurlijk bevriezing van leidingen.

Lees ook dit artikel dat hieraan zeker bijdraagt.
Meer weten? Neem contact met ons op! »